Spirogyra - Silk Algae, Water Silk ili Cladophora algae?! po

Одржување на веќе формиран аквариум

Moderators: Dane, scalaire, OliverRisteski, Lombardoi

Spirogyra - Silk Algae, Water Silk ili Cladophora algae?! po

Postby Majakashi » Thu Dec 17, 2009 2:48 pm

veke cel mesec vodam borba so cudovo frliv edna kofa taiwan moss :( bese se vo red prvite 2 meseci vo cikliranjeto no sega od segde raste ghgfrf
CO2 ima; 230w osvetluvanje na aq 95x45x45 - 11 casa dnevno. kazete uste nekoj faktor da navedam ako e biten... inaku akvariujmot e cikliran so skalari 7 komada koi gi izvadiv(pokloniv pred 2 nedeli). momentalno plifkaat edno 4 black moli...
Image
Image
Image
Majakashi
Активен Член

Re: Spirogyra - Silk Algae, Water Silk ili Cladophora algae?! po

Postby royaco » Thu Dec 17, 2009 6:06 pm

Тешко се отстранува, во добри услови само парченце е доволно и многу брзо се размножува. Можеш да пробаш со хемикалии но јас сум воглавно многу резервиран во тој поглед. Јас би пробал да ја отстранам колку можам физички па ако планираш да чуваш и некои харбиворни риби веројатно тие ќе се погрижат за новите изданоци. Знам дека L.bicolor ја јаде, а веројатно и други алгари.
royaco
Активен Член

Postby anrovla » Thu Dec 17, 2009 9:07 pm

Cladophora !!!

Најлошото што можеш да го закачиш, нема лек за неа, никој не ја јаде, расте како блесава.

Прва опција: Држи ја хигиената на врвно ниво, секој ден менувај по 10% вода, секој ден механички отсранувај колку можеш, ставај обилно прихрана, за да останатите билки напредуваат побрзо од неа и ја ндрастат, смали го фото периодот на 6-7 часа дневно и слично. Никогаш нема до крај да ја снема, секогаш ќе биде притаена и ќе се појави во моментот кога за малку ќе ти попушти вниманието околу аквариумот ...

Втора варијанта: Растурање на поставката и редење од почеток, од нула со тотално дезифицирање на опремата. Песокта, растенијата, дрвата во ѓубре ...

Трета варијанта, хм, не знам ....

Пиши ако си ја победил ...
anrovla
anrovla
Активен Член

Postby royaco » Fri Dec 18, 2009 7:22 am

anrovla wrote:Cladophora !!!

Најлошото што можеш да го закачиш, нема лек за неа, никој не ја јаде, расте како блесава.

Прва опција: Држи ја хигиената на врвно ниво, секој ден менувај по 10% вода, секој ден механички отсранувај колку можеш, ставај обилно прихрана, за да останатите билки напредуваат побрзо од неа и ја ндрастат, смали го фото периодот на 6-7 часа дневно и слично. Никогаш нема до крај да ја снема, секогаш ќе биде притаена и ќе се појави во моментот кога за малку ќе ти попушти вниманието околу аквариумот ...

Втора варијанта: Растурање на поставката и редење од почеток, од нула со тотално дезифицирање на опремата. Песокта, растенијата, дрвата во ѓубре ...

Трета варијанта, хм, не знам ....

Пиши ако си ја победил ...

Не сум сигурен за прихраната, теоретски метаболизмот на алгава е многу побрз од вишите растенија, и воглавно прва причина за обилен раст е зголемено количество на Азот и Фосфор во водата, така да прихраната може да е контрапродуктивна.
royaco
Активен Член

Postby Vlasta » Sat Dec 19, 2009 1:20 pm

Барав по интернетов за алгава, и како најдобра солуција е втората варијанта што ја предложи Анровла.
Vlasta
Активен Член

Postby Majakashi » Sat Dec 19, 2009 9:28 pm

е знам.... ај можда ке најдам време да го средам :)
Majakashi
Активен Член

Postby Ненад » Thu Feb 18, 2010 11:33 am

Majakashi, што бидна со алгава? Јас некако успеав да ја редуцирам на минимум во едното нано. Секојдневното механичко одстранување се покажа како најсилен адут во борбата со неа, плус некои од методите кои веќе беа спомнати на темава. А, да, и ова: ако додаваш железо во аквариум, привремено престани. Изгледа страшно и погодува. Ова беше случај и кај други акваристи, не само кај мене.
Иф ју континју ту рајт маседониан уит латин лет`рс, ај уил рајт инглиш уит сирилик, то шоу ју хау стјупид ит ис!
Од Управата
Image
Ненад
Forum Administrator

Postby Majakashi » Sat Feb 27, 2010 1:32 am

pa pred edno 20-tina dena staviv 250 ml 3% hidrogen vo cel aq... drvata gi izvadiv i gi kisnev vo hipermangan( kofa od 12 kg>10 gr hipermangan) hidrogenot vo AQ stoese 24 saata i posle napraviv da ne recam 100% promena na voda i se bese ok do pred nekolku den koga primetiv na edno od drvata povtorno se razviva gadot.... :cry: go iscupav so pinceta pa ke vidime kako sto..... no najdobra e onaa vtorata od vlado :) za ova, na drug nacin nema spas!
Majakashi
Активен Член

Postby Ненад » Sat Feb 27, 2010 11:19 am

Јас веќе си ја прифатив како дел од флората во аквариумчето. :) Само ја одржувам, да не прерасне преку билките. :)
Чудно, ама во она „пикото“ (10 х 5 х 5цм) каде што првпат се појави сега ја нема, а не сум интервенирал никако, едвај и вода му додавам. :oops:
Иф ју континју ту рајт маседониан уит латин лет`рс, ај уил рајт инглиш уит сирилик, то шоу ју хау стјупид ит ис!
Од Управата
Image
Ненад
Forum Administrator

Postby royaco » Sat Feb 27, 2010 7:35 pm

теоретски, нејзиното тело се состои од повеќе клетки закачени една за друга, од кои секоја може засебно да функционира. Тоа би значело дека и една клетка да преостане. пак ќе се развие... Ако не сакаш да го демонтираш комплетно а немаш други жители во аквариумот теоретски имаш само едно решение...комплетно спремен да го оставиш во мрак барем една недела како би угинале сите алги на кои за живот им е неопходно битна светлината. Незнам дали би функционирало но има логика....
royaco
Активен Член

Postby Ненад » Sun Feb 28, 2010 1:57 am

Би требало да функционира, само проблем се оние почуваствителните растенија. Не знам дали тие би преживеале неколкудневен "black-out". Да се анубии, папрати, мовови и/или криптокорини јас веднаш би ја применил таа метода. Меѓутоа, ако имаме алтернатера, хемијантус, мириофилум... може да им се фати dosis letalis од темница. :)
Од Управата
Image
Ненад
Forum Administrator

Postby royaco » Sun Feb 28, 2010 9:27 pm

Ненад wrote:Би требало да функционира, само проблем се оние почуваствителните растенија. Не знам дали тие би преживеале неколкудневен "black-out". Да се анубии, папрати, мовови и/или криптокорини јас веднаш би ја применил таа метода. Меѓутоа, ако имаме алтернатера, хемијантус, мириофилум... може да им се фати dosis letalis од темница. :)

Тешко дека ќе преживеат....
royaco
Активен Член

Return to Одржување